En undersøgelse af ønsker til kunstnerisk udsmykning på Fælles Akutmodtagelse i Odense

Ergoterapeutstuderende Maria Kristine Julie Pedersen og Line Bredkjær Larsen gennemførte ifm. praktikken på FAM et studie af hvilken indflydelse kunst i form af naturfotografier kan have på patienters oplevelse af at være indlagt.

Naturfotografier bringer fremkalder positive tanker hos patienter på FAM

Et studie på Fælles Akutmodtagelse i Odense viser, at patienter ønsker sig kunst, de kan drømme sig ind i.

Undersøgelsen blev gennemført af de to ergoterapeutstuderende Maria Kristine Julie Pedersen og Line Bredkjær Larsen i forbindelse med et 6 ugers praktikophold. Projektet blev til ifm. afprøvning af Sonovisions kunst på to patientstuer.

I undersøgelsen blev patienterne dels spurgt til deres generelle opfattelse af patientstuen og dels til deres opfattelse af de to motiver med hhv. skov og hav, som er gengivet nedenfor.

Kunst på FAM akutmodtagelse i Odense - Bøgeskov

Kunst på FAM akutmodtagelse i Odense - Hav

De to motiver præsenteret for patienterne på Fælles Akutmodtagelse, OUH. Flertallet foretrak skovbilledet. En enkelt patient, tidligere fisker, foretrak havmotivet.

En snak om naturmotiver åbner for dybere samtale

Når snakken faldt på ønsker til kunst til væggene, udtrykte alle patienterne et ønske om noget, de kunne drømme sig væk i og give dem ro. Det skulle være genkendelige motiver, som formuleret af kvinden, der brugte skovbilledet til at forestille sig den daglige gåtur med hunden.

Maria og Line oplevede, at præsentationen af naturmotiverne åbnede for samtaler, der ikke kun handlede om sygdom og behandling. ”Vi observerede glæde, smil og endda latter, når vi gennem samtalen om de neutrale naturbilleder fandt vej til positive oplevelser fra patienternes hverdag,” fortæller de to studerende.

Der var også øjeblikke af alvor, der kunne påvirke patientomsorgen. ”En patient, som vi talte med om naturmotiverne, nævnte, at han ønskede noget smukt at kigge på, da han ikke forventede at have lang tid igen. Den slags udtalelser kan være vigtige input i behandlingen,” afslutter de to studerende. De håber, at deres undersøgelse kan inspirere til videre forskning i kunstens rolle i den daglige patientbehandling.

 

Kunst i modtagelsen på FAM, Odense Universitets Hospital

Kunstudsmykningen på Fælles Akutmodtagelse på OUH består i dag af store, abstrakte værker i de centrale ankomstområder. 

 

Demens, kunst og delir i akutmodtagelsen

Delir, konfusion eller vildelse er ofte forekommende på vores akutmodtagelser. En undersøgelse fra Hvidovre Hospital fra 2016 viste således, at godt 30% af alle, der var indlagt akut på et eller andet tidspunkt var i en tilstand af delir. Dette gør det så meget mere vigtigt at overveje, hvilke typer stimuli akut indlagte patienter bliver udsat for under indlæggelse. Ikke mindst når det drejer sig om det stigende antal borgere med demens, som kommer til vores sygehuse.

Sygehus Lillebælt og Syddansk Sundhedsinnovation har fokus på problemet og beskriver i en invitation til Offentlig-Privat Innovationssamarbejde, at patienter med demens ofte er “kognitivt sårbare og har behov for ro og færre stimuli. Hvis disse patienter ikke skærmes under indlæggelse, er der risiko for, at de udvikler delir, hvilket kan medføre længere sygdomsforløb – i svære tilfælde kan tilstanden medføre længerevarende kognitive vanskeligheder, funktionstab og i yderste konsekvens død”.

Her kan udsættelse for abstrakt kunst under modtagelse og indlæggelse udgøre et selvstændigt problem. Erfaringer fra Hospice Fyn, hvor mange går patienter går i en tilstand af delir under opholdet, har samstemmende vist, at der var problemer med abstrakt kunst på patientstuerne. Det har gentagne gange været nødvendigt at fjerne den abstrakte kunst, hvorimod fotografiske billeder af landskaber har vist sig at have en mere beroligende effekt uden de samme problemer.

 


 

Naturen skal starte heling på skadestuen

Fyens Stiftstidende: Naturen skal starte heling på skadestuen

Fyens Stiftstidende bragte 21. december 2020 en artikel om projektet med at undersøge naturbilleder som positiv distraktion på Fælles Akutmodtagelse på OUH.

Læs hele artiklen her: Naturen skal starte heling på skadestuen

 

top