Plejehjemmet Bauneparken har fokus på beboernes livshistorier

Sonovisions billeder har evnen til at fremkalde minder, og bruges på Bauneparken til at støtte beboerne i fortællingerne fra deres liv og virke. Det giver bedre mulighed for at skræddersy pleje og omsorg.

Områdeleder Janne Kiemer foran et motiv fra den lokale Roskilde Fjord, hvor mange af beboerne har haft dejlige naturoplevelser. Billederne er 100% refleksfri, så motivet ses tydeligt fra alle vinkler.

Sonovisions billeder bringer minder og historier frem

Beboernes livshistorier og livsfortællinger spiller en vigtig rolle i plejepersonalets arbejde på Bauneparken. At kende en beboers livshistorie og livsfortælling hjælper personalet med at forstå hans eller hendes behov, ønsker og præferencer og dermed bedre imødekomme dem.

Livshistorier kan omfatte information om en beboers tidlige liv, familie, karriere og personlige interesser, mens livsfortællinger kan omfatte deres erfaringer og oplevelser, der har formet deres personlighed og identitet. Begge typer historier kan give personalet en dybere forståelse af beboeren og dennes perspektiv.

Bauneparkens personale bruger i den forbindelse Sonovisions billeder til at understøtte snakken med beboerne. Billederne giver mindelser om steder, som beboeren tidligere har besøgt eller boet i, og bringer historierne frem.

Ved at lytte til og lære af beboernes livshistorier og livsfortællinger, kan personalet bedre skræddersy pleje og støtte til beboernes individuelle behov og præferencer. Det kan også hjælpe med at skabe en meningsfuld og personlig forbindelse mellem personalet og beboeren, der kan forbedre dennes livskvalitet.

Naturbilleder som terapeutisk intervention

Billeder af naturen kan også være en terapeutisk intervention for personer med demens eller andre former for kognitiv svækkelse. Forskning har vist, at det at se på billeder af natur kan have en beroligende effekt på os mennesker og reducere vores stress og angst. Dette kan hjælpe med at skabe en rolig og afslappet atmosfære.

 

Motivet med lysthuset i Frederiksborg Slotspark er kendt af de fleste i Bauneparken, og giver afsæt for snakker om beboernes liv og interesser. Det velkendte motiv kan også hjælpe med at skabe en følelse af tryghed og familiaritet for beboerne.

 

Billeder som opfylder brandmyndighedernes krav

I 2022 fik Bauneparken skærpet kravene til, hvad der måtte være af brandbart materiale på gangene. Det betød, at man var nødt til at fjerne en del møbler og billeder herfra disse flugtveje.

Da Bauneparken tidligere har fået leveret akustikbilleder og skærmvægge fra Sonovision, lå det lige for, at få udsmykket gange med Sonovisions akustikbilleder, som opfylder brandmyndighedernes krav.

Billedmotiverne blev udvalgt af beboere og personale ud fra Sonovisions store samling af naturmotiver fra hele Danmark

 

Også i front med døgnrytmelys

Det er ikke kun med tryghedsskabende kunst, at Bauneparken er i front. Plejehjemmet er også med i et EU-finansieret projekt, hvor man gør forsøg med at tilpasse døgnrytmelys efter beboernes individuelle forhold og behov. Løsningen prøves af i 16 lejligheder. Forstander Gitte Ellekilde fortæller, at de allerede nu har gode erfaringer med mindre aktivitet om natten og mere energi om dagen. Læs mere om formålet med døgnrytmebelysning på plejehjem

 

Døgnrytmetilpasset aftenbelysning i en spisestue på plejehjemmet Baunehøj

top